Anti-aging potraviny

Anti-aging potraviny

V boji proti volným radikálům nám mohou pomoci nejen kvalitní doplňky

stravy, ale také potraviny. Látky, které tyto potraviny obsahují, se významnou měrou podílí na procesu nazývaném oxidativní stres a laicky řečeno, chrání náš organismus před řadou nemocí jako např. cukrovka, rakovina, vysoký krevní tlak, cholesterol apod. Přinášíme vám přehled alespoň některých výjimečných potravin, které podpoří naše zdraví, uberou věk a vrásky a podpoří celkovou dobrou kondici organismu.

Zobrazeno k tématu zinek a pocení.

Brusinky, borůvky

Jsou významným zdrojem vitaminu C, který se považuje za základní vitamin s antioxidačními účinky a podílí se na metabolismu buněk

v organismu. Další významnou látkou u těchto plodů s velkou antioxidační kapacitou jsou flavonoidy (nazývané také jako bioflavonoidy). Jsou souborem asi 60 látek majících obvykle kladný vliv na lidský organismus zvláště pak na cévy.

Jaké množství? 1 krát denně malá sklenička ve formě čerstvého džusu či šťávy, nejméně však 2-3 krát týdně.

Černý rybíz

Je pravá vitaminová pilulka. Ze všech bobulových plodů má nejvyšší podíl ovocných kyselin a ty aktivují látkovou výměnu. Rybízová šťáva působí antioxidačně, odbourává jedy a posiluje naše zdraví. Samotné plody obsahují vysoké množství

vitaminu C, dále listy obsahují tzv. flavonoidy (rutin, isokvercitrin) a olej ze semen obsahuje esenciální mastné kyseliny (mimo jiné omega-3 a omega-6-nenasycené kyseliny). Plody působí protizánětlivě, stimulují imunitu a jsou výborné i jako čistící čaj. 2-3 krát týdně a olej z plodů dle doporučeného dávkování na obalu, zpravidla 1 lžíce denně.

Sušené či čerstvé meruňky

Meruňky patří mezi nejzdravější druhy ovoce. Mají omlazovací efekt, velmi příznivě působí na naší pokožku, vlasy i nehty a kromě toho podporují imunitu. Obsahují velké množství antioxidantů, takže ochraňují organismus proti volným radikálům a rakovině. Z obsažených vitaminů můžete jmenovat např. provitamin A, vitaminy B, C, dále křemík, draslík, železo atd.

Jaké množství? Meruňky denně v čerstvé nebo sušené podobě. Ty nejzdravější pocházejí z Baltistánu, mají tmavě zlatavou až hnědou barvu a obsahují velmi vzácný antioxidant – vitamin B17. Sytě oranžové zbarvení znamená, že sušené plody jsou sířeny, proto je nezbytné je před konzumací důkladně omýt!!!

Olivový olej

Olivový olej obsahuje několik přírodních antioxidantů, které chrání buňky před škodlivými volnými radikály. Významně tak přispívající k ochraně před nádorovými onemocněními a zpomalují stárnutí organismu. Kvalitní oleje obsahují omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které chrání naše cévy. Dalšími hodnotnými látkami jsou vitamíny A, D, E a K. Ke složkám olivového oleje patří také přírodní barviva karoten a chlorofyl. Omezují tvorbu krevních sraženin a působí blahodárně v našem metabolismu a podporují vstřebávání živin.

Jaké množství? Polévková lžíce denně.

Ryby

Konzumace ryb zajišťuje dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin, které chrání před kardiovaskulárními nemocemi. Dostatečný příjem snižuje riziko Alzheimerovy choroby a mrtvice. Ryby jsou také zdrojem jódu, takže příznivě ovlivňují vývoj u dětí. Díky dalším obsaženým látkám jsou důležitou „potravou“ pro mozek. Vhodnější jsou však mořské ryby např. losos nebo tuňák.

Jaké množství? Nejméně 3-4 krát týdně porce 200 g mořských ryb.

Ořechy

Například vlašské nebo pekanové ořechy svým tvarem tak trochu připomínají mozek, kterému výrazně jejich konzumace prospívá. Vlašské ořechy jsou bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin. Dále obsahují železo, selen, zinek, vitamin E a vitaminy skupiny B. Díky kyselině alfa lipoové (ALA) jsou tyto plody významným antioxidantem. Pro dobrý imunitní systém a dobrou paměť.

Jaké množství? Doporučuje se 5 ořechů nebo 30 gramů denně.