Vlašské ořechy – zdravá pochoutka

Vlašské ořechy – zdravá pochoutka

Ořechy svým tvarem tak trochu připomínají mozek, avšak jejich konzumace prospívá nejen mozku, ale i celému tělu. Plody Ořešáku královského dozrávají na podzim a jsou výbornou pochoutkou. Léčivé vlastnosti však mají i listy a slupky. Jednotlivé části jsou využívané nejen ve farmacii, ale také i v kosmetice. Velice jednoduše lze shrnout, že ořechy podporují činnost mozku, snižují cholesterol a působí i na cévní systém.

Ořechy a mozek

Vlašské ořechy jsou bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin. Dále obsahují železo, selen, zinek, vitamin E a vitaminy skupiny B. Podle moderních výzkumů ořechy příznivě působí na srdeční a cévní nemoci, regulují krevní tlak, snižují hladinu cholesterolu a působí proti ateroskleróze. Ořechy – podobně jako olivový olej - snižují hladinu cholesterolu, ale ořechy navíc ještě přispívají k udržení pružnosti tepen, protože obsahují aminokyselinu arginin. Ořechy jsou v tomto směru údajně tělu prospěšnější než olivový olej. Díky kyselině alfa lipoové (ALA) jsou tyto plody významným antioxidantem.

Ořechy jsou přírodní dezinfekce

Listy ořešáku obsahují silice, třísloviny, flavonoidy, juglon (chemicky podobný vitamínu K), hořčík, kyselinu elagovou, karotenoidy, přírodní kyselinu askorbovou. Díky tomu mají silné antiseptické vlastnosti. Používá se nálev z listů, který dezinfikuje záněty na kůži, opruzeniny, vhodné jsou obklady na akneózní pleť a také se přidává do koupelí při nadměrné potivosti nohou.

Využití v kosmetice

Kromě obkladů na pleť se ořešák často využívá ve vlasové kosmetice. Známé jsou účinky nálevu z listů, který dokáže oživit barvu tmavých vlasů, vlasy také regeneruje a posiluje. Příznivě působí i na vlasovou pokožku, kterou mírně dezinfikuje.

Léčebný efekt vlašských ořechů se projeví až při pravidelné a dlouhodobé konzumaci. V rámci programu prevence se doporučuje 5 ořechů nebo 30 gramů denně. Ořechy však snadno oxidují a proto se musí rychle zkonzumovat, nebo skladovat bez přístupu vzduchu. Můžeme je například naložit do medu. Optimální je promíchat 1 kg jader s 1 kg medu a společně jemně zahřívat, až se med rozpustí.